The coffee market in the global, national and regional context

Authors

  • Ana Cristina Argoti Chamorro Universidad Mariana
  • Nancy Andrea Belalcazar Benavides Universidad Mariana

Keywords:

production chain, coffee market, socioeconomic situation

Abstract

The article arises from the investigation “Study of the socioeconomic situation of the actors of the different links of the coffee production chain in Buesaco, Nariño”. The objective is to describe the situation of the coffee market in three contexts: international, national and regional. In the methodology, the descriptive method was assumed, based on the documentary review, from the choice of topic, determination of objectives and collection of related bibliography.At the international level, the coffee market shows variations in supply, due to new producers, and in demand, because of the existence of substitute products. At the national level, the market has been lost and, regionally, the productive chain must be strengthened, developing the transformation and provision of services.

Author Biographies

Ana Cristina Argoti Chamorro, Universidad Mariana

Magíster en Mercadeo Agroindustrial de la Universidad de Bogotá Jorge Tadeo Lozano. 2008. Especialista en Gerencia de Mercadeo de la Universidad de Bogotá Jorge Tadeo Lozano- Universidad de Nariño. 2002. Especialista en Docencia Universitaria de la Universidad de Nariño. 2000. Economista de la Universidad de Nariño. 1993. Docente Asociado de Tiempo Completo Programa de Contaduría Pública, Facultad de Ciencias Contables, Económicas y Administrativas de la Universidad Mariana. Docente Hora Cátedra Programa de Economía Facultad de Ciencias Económicas y Administrativas de la Universidad de Nariño. Docente de Posgrados en la Especialización Gerencia de Proyectos Universidad del Cauca-Universidad de Nariño.

Nancy Andrea Belalcazar Benavides, Universidad Mariana

Magíster en Pedagogía de la Universidad Mariana. 2012. Especialista en Orientación Educativa y Desarrollo Humano de la Universidad de Nariño. 2010. Trabajadora Social de la Universidad Mariana. Año 2000. Docente Asistente de Tiempo Completo Programa de Trabajo Social, Facultad de Humanidades y Ciencias Sociales, Universidad Mariana.

References

Aguirre, F. (1999). 4. Factores que influyen en la cafeticultura mundial. Recuperado de http://vinculando.org/mercado/cafe/factoresmundo.html

Alcazar, C. (2014). Países productores de café. Recuperado de https://www.cafetearteblog.es/cafe/paises-productores-de-cafe.html

Álvarez, A., Chilan, S., Figueroa, M., Saltos, V., Marcillo, M. y Caicedo, C. (2017). Gestión de las Pymes para mejorar la comercialización en cultivos de café. Alilcante, España: Área de Innovación y Desarrollo S.L. https://doi.org/10.17993/EcoOrgyCso.2017.32

Arango, M. (1977). Café e Industria 1850-1930. Bogotá, Colombia: Carlos Valencia Editores.

Argoti, A., Belalcázar, N. y Narváez, W. (2014). Problemática económica y social de la cadena láctea en los contextos internacionales, nacionales y regionales. Revista Unimar 32(1), 23-43.

Barrera, D. (s.f.). Exportación de café. Recuperado de http://es.calameo.com/read/004276056e249827fc055

Bejarano, J. (1994). Historia económica y desarrollo: la historiografía económica sobre los Siglos XIX y XX en Colombia. Bogotá, Colombia: Editorial Cerec.

Café de Colombia al 100 %. (2014) ¿Café o té? Un panorama del consumo mundial. Recuperado de http://www.cafedecolombia.com/bb-fnc-es/index.php/comments/cafe_o_te_un_panorama_del_consumo_mundial/2014

Cano, C., Vallejo, C., Caicedo, E., Amador, J. y Tique, E. (2012). El mercado mundial del café y su impacto en Colombia. Bogotá, Colombia: Banco de la República. https://doi.org/10.32468/be.710

Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL). (1999). El terremoto de enero de 1999 en Colombia: Impacto socioeconómico del desastre en la Zona del Eje Cafetero. Recuperado de http://www.cepal.org/publicaciones/xml/6/10136/colombia.pdf

Comité Departamental de Cafeteros de Nariño. (s.f.). Informe Comités Departamentales. Recuperado de https://www.federaciondecafeteros.org/static/files/Nari%C3%B1o2.pdf

Da Silva, J. (1980). O que é Questão Agrária. Recuperado de http://araguaia2.ufmt.br/professor/disciplina_arquivo/16/20131211135.pdf

Departamento Nacional de Estadística (DANE) (2016). Informe de Coyuntura Económica Regional ICER. Recuperado de https://www.dane.gov.co/files/icer/2015/ICER_Narino2015.pdf

El Diario. (27 de octubre de 2014). Café robusta, ¿una opción? Recuperado de http://www.eldiario.com.co/seccion/ECON%C3%93MICA/caf-robusta-una-opci-n-1410.html

El mercado internacional de café. (s.f.). Recuperado de http://www.economia.unam.mx/secss/docs/tesisfe/gchmf/tesis.pdf

Esguerra, M. y McAllister, D. (s.f.). Capítulo 1. El mercado internacional del café verde, su evolución reciente y sus perspectivas 2013-2020. Recuperado de http://www.urosario.edu.co/Mision-Cafetera/Archivos/Mercado-Internacional-del-cafe-Esguerra-McAllister.pdf

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2010). Historia del Café. Recuperado de http://www.cafedecolombia.com/particulares/es/sobre_el_cafe/el_cafe/el_cafe/

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2012). Comportamiento de la industria cafetera colombiana 2012. Recuperado de https://www.federaciondecafeteros.org/static/files/Informe_Industrial_Completo2012.pdf

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2015). Al grano. Colombia cerró 2015 con cosecha cafetera récord en últimos 23 años. Recuperado de https://www.federaciondecafeteros.org/algrano-fnc-es/index.php/comments/colombia_cerro_2015_con_cosecha_cafetera_record_en_ultimos_23_anos.

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2017). Producción de café de Colombia aumenta 12 % en enero. Recuperado de https://www.federaciondecafeteros.org/clientes/es/sala_de_prensa/detalle/produccion_de_cafe_de_colombia_aumenta_12_en_enero/

Figueroa-Hernández, E., Pérez-Soto, F. y Godínez-Montoya, L. (2015). La producción y el consumo de café.España: ECORFAN.

Gereffi, G. (2001). Las cadenas productivas como marco analítico para la globalización. Problemas de Desarrollo, 32(125), 9-37. https://doi.org/10.22201/iiec.20078951e.2001.125.7389

Giarracca, N. (Comp.) (2001) ¿Una Nueva Ruralidad en América Latina? Buenos Aires, Argentina: CLACSO, Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales y ASDI, Agencia Sueca de Desarrollo Internacional.

Gurmé. (s.f.). El origen del café. Recuperado de http://sevilla.abc.es/gurme/productos/el-origen-del-cafe/

Infocafe.es. (s.f.). Principales productores de café del mundo. Recuperado de http://www.infocafe.es/cafe/principales-productores-cafe.php

Instituto del Café de Costa Rica, Icafé. (2017). Informe sobre la Actividad Cafetalera de Costa Rica. Recuperado de http://www.icafe.cr/wp-content/uploads/informacion_mercado/informes_actividad/actual/InformeActividadCafetalera.pdf.pdf

La Guía del Café. (s.f.). Las prácticas comerciales que tienen interés para los exportadores de los países exportadores de café. Recuperado de http://www.laguiadelcafe.org/guia-del-cafe/el-comercio-mundial-del-cafe/Exportaciones-mundiales-de-cafe-datos-basicos/

Machado, A. (s.f.). El café en Colombia a principios del siglo XX. Desarrollo Económico y Social en Colombia Siglo XX, 87-97. Universidad Nacional de Colombia.

Martínez, A. (1996). El proceso cafetalero mexicano. México: Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Económicas, Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales, Universidad Central de Venezuela.

Organización Internacional del café estima que producción aumentará en 2009/10. (13 de agosto de 2009). La Nación. Recuperado de https://www.nacion.com/economia/consumo/organizacion-internacional-del-cafe-estima-que-produccion-aumentara-en-2009-10/2DKOWMKVYRGFHAQQHVC5LQOKRM/story/

Pérez, E. (2000). Reconstruir la confianza en Colombia: Nueva institucionalidad en el sector rural. Santafé de Bogotá, Colombia: Red de Instituciones vinculadas a la capacitación en economía y políticas agrícolas en América Latina y El Caribe (REDCAPA).

Pérez, E. (2001). Hacia una nueva visión de lo rural.En ¿Una nueva ruralidad en América Latina? Buenos Aires, Argentina: CLACSO, Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales.

Pérez, P. (2007). Las transformaciones institucionales en la producción y comercialización internacional del café en el siglo XX e inicios del XXI. Problemas del Desarrollo. Revista Latinoamericana de Economía 38(150), 107-132.

Pérez, S. (2010).El valor estratégico del turismo rural como alternativa sostenible de desarrollo territorial rural. Agronomía Colombiana, 28(3), 507-513.

Pindyck, R. y Rubinfeld, D. (2013). Microeconomía (8ª.ed.). Madrid, España: Pearson Educación.

Tirado, Á. (1984). Introducción a la Historia Económica de Colombia. Bogotá, Colombia: El Áncora Editores.

Ramírez, R. (2010).Estudios e historiografía del café en Colombia, 1970-2008.Una revisión crítica. Cuadernos de Desarrollo Rural, 7(64), 11-29.

Renard, M. (1993). La comercialización internacional del café. México: Universidad Autónoma Chapingo.

Revista Dinero. (2016). El paro causaría 50 % menos en exportaciones de café. Recuperado de http://www.dinero.com/empresas/confidencias-on-line/articulo/el-paro-causaria-50-menos-en-exploraciones-de-cafe/225909#

Valecilla, J. (2001). Café y crecimiento económico regional: el antiguo Caldas, 1870-1970. Manizales, Colombia: Editorial Universidad de Caldas.

How to Cite

Argoti Chamorro, A. C., & Belalcazar Benavides, N. A. (2018). The coffee market in the global, national and regional context. Revista UNIMAR, 35(2), 325–348. Retrieved from https://revistas.umariana.edu.co/index.php/unimar/article/view/1543

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2018-06-13

Altmetric

QR Code
Article metrics
Abstract views
Galley vies
PDF Views
HTML views
Other views

Some similar items: