Approach to the economic basis of food practice and gastronomy

Authors

  • Alejandra María Rodríguez Guarín Corporación Universitaria Comfacauca
  • Salomón Rodríguez Guarín Corporación Universitaria Comfacauca
  • Sandra Faisuler Potosí Rodríguez Corporación Universitaria Comfacauca

DOI:

https://doi.org/10.31948/rev.criterios.25.1-art-7

Keywords:

Intangible cultural heritage, Gastronomy, Economic theory, Economic systems, Anthropology, Food preparation, Food customs

Abstract

DOI: https://doi.org/10.31948/rev.criterios.25.1-art-7

The present reflection takes up some fundamentals derived from modern economic theory, that provide sustenance to food and gastronomic practices, along with social, historical, moral and anthropological aspects of Godelier (1976), Narotzky (2004) and Mauss (2009), through which food is recognized from its economic perspective, understanding its development as part of a complex network of production and distribution of goods, forms of social organization of work, moral behavior standards and customs that signify the food process. Its approach as a multidimensional phenomenon (social, political or anthropological), is susceptible, from the field of social sciences, of reflectively attending realities and structures that support the dynamics of consumption, distribution of food and other aspects implicit in its speech, as a result of interpretations derived from economic models entrenched in modernity that underlie the plateau of Popayan, Cauca.

 

Author Biographies

Alejandra María Rodríguez Guarín, Corporación Universitaria Comfacauca

Doctorando en Antropología; Magíster en Estudios Interdisciplinarios del Desarrollo; Especialista en Gestión de Proyectos; Ingeniera de Alimentos. Directora del grupo de investigación InvestigArte Unicomfacauca, adscrito a la Facultad de Humanidades, Artes, Ciencias Sociales y de la Educación de la Corporación Universitaria Comfacauca. Popayán, Cauca, Colombia.

Salomón Rodríguez Guarín, Corporación Universitaria Comfacauca

Magíster en Filosofía; Especialista en Humanidades Contemporáneas; Licenciado en Filosofía. Decano de la Corporación Universitaria Comfacauca. Docente investigador de la Universidad del Cauca. Grupo de investigación Antropos.

Sandra Faisuler Potosí Rodríguez, Corporación Universitaria Comfacauca

Magíster en Química; Licenciada en Química. Directora del programa Tecnología en Gestión Gastronómica de la Corporación Universitaria Comfacauca. Popayán, Cauca, Colombia.

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How to Cite

Rodríguez Guarín, A. M., Rodríguez Guarín, S., & Potosí Rodríguez, S. F. (2018). Approach to the economic basis of food practice and gastronomy. Revista Criterios, 25(1), 105–122. https://doi.org/10.31948/rev.criterios.25.1-art-7

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2018-02-15

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