Competitiveness of Kusny coffee of Inga de Aponte Reservation - Tablón de Gómez

Authors

  • Ana Lucia Molina Castillo
  • Anita Lorena Fajardo Lara

Keywords:

Special coffee, certification, strategic management, market segmentation

Abstract

KUSNY coff ee, gourmet quality coff ee, is produced and marketed by 240 families of the Inga de Aponte Reservation, Tablón de Gómez, Nariño. Due to geographical conditions, ancestral practices and increasing organic production, this coff ee is of exceptional quality. However, the standard of living of its producers is very low.This research was carried out in consultation with the indigenous authorities of Aponte and made it possible to identify the strengths, weaknesses, threats and opportunities in the production, processing and marketing of coff ee, in order to propose a plan for improvement in the links of the chain, emphasizing on marketing, which will increase the income of coff ee farmers in the framework of the Life Plan of this reservation.The Cabildo has made innumerable eff orts to position the Kusny Café in the specialty coff ee market, which has diff erential prices for quality and generates competitiveness.

Author Biographies

Ana Lucia Molina Castillo

Trabajadora Social; Especialista en Desarrollo Humano; Especialista en Promoción de la Salud y Prevención de la Enfermedad; Especialista en Gestión y Planificación de Proyectos para el Desarrollo. Colombia.

Anita Lorena Fajardo Lara

Administradora de Empresas. Colombia.

References

Agroindustriahoy. (2009). Cadena Productiva del Café. Recuperado de http://agroindustriahoy.blogspot.com.co/2009/05/cadena-productiva-del-cafe.html.

Camacho, M. (2002). Direccionamiento estratégico: análisis de una herramienta poderosa. Revista Vía Salud, (21), 2.

Chiavenato, I. (2001). Administración proceso administrativo (3ra ed.). Bogotá: McGraw-Hill.

Constitución Política de Colombia (CP). (1991). (2da. ed.). Bogotá, Colombia: Editorial Legis.

Espinal, C., Martínez, H., Acevedo, X. (2005). La cadena del café en Colombia. Una Mirada Global de su estructura y dinámica 1991- 2005. Documento de Trabajo No. 59. Colombia: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural Observatorio Agrocadenas Colombia.

Federación Nacional de Cafeteros. (2013). Crece Consumo Mundial de café entre los jóvenes. Revista Al Grano. Recuperado de http://www.federaciondecafeteros.org/algrano-fnc-s/index.php/comments/crece_consumo_mundial_de_cafe_entre_los_jovenes

Federación Nacional de Cafeteros. (2016). Colombia Cerró 2015 con Cosecha Cafetera Record en Últimos 23 años. Revista Al Grano. Recuperado de http://www.federaciondecafeteros.org/algrano-fnc-es/index.php/comments/colombia_cerro_2015_con_cosecha_cafetera_record_en_ulti-mos_23_anos/

Periódico Websur. (2015). El Equatorial Prize ya está en manos del Pueblo Inga de Aponte. Recuperado de http://www.websur.net/web/el-equatorial-prize-ya-esta-en-manos-del-pueblo-inga-de-aponte/

Plan de Vida Resguardo Inga de Aponte. (s.f.). Recuperado de http://www.cafenarino.com/index.php/pueblo-inga-de-aponte

Serna, H. (2003). Gerencia Estratégica (7ma. ed.). Colombia: 3R Editores.

How to Cite

Molina Castillo, A. L., & Fajardo Lara, A. L. (2016). Competitiveness of Kusny coffee of Inga de Aponte Reservation - Tablón de Gómez. Revista UNIMAR, 34(2), 105–119. Retrieved from https://revistas.umariana.edu.co/index.php/unimar/article/view/1244

Downloads

Download data is not yet available.

Languages:

es

Published

2016-07-30

Issue

Section

Artículos resultado de investigación

Altmetric

QR Code
Article metrics
Abstract views
Galley vies
PDF Views
HTML views
Other views

Some similar items: