Morphoagronomic features in local native maize varieties (Zea mays L.) in the middle and lower Putumayo
Keywords:
morphological features, agronomic features, maize, variety, genetic variabilityAbstract
The varieties of maize (Zea mays L.) grown in Colombia are the product of continuous genetic introgression between native varieties and improved varieties or hybrids. Eight native varieties of corn were collected in the middle and lower Putumayo, seeking to assess morphological and agronomic characteristics. Eight descriptors corn proposed by the International Center for Improvement of Maize and Wheat (CIMMYT, as known in Spanish) and the International Board for Plant Genetic Resources (IBPGR), which were subjected to analysis of variance and mean comparison tests, were used. The results indicated significant differences (P ≤ 0.05) among varieties for seven variables. ZmPg02, ZmPg01 and ZmPl01 varieties had higher values of height (cm) (376.76; 378.00; 391.50) were statistically equal. ZmOr01 was the earliest (74.25 days), whereas ZmPg02 presented the best performance, with 1205.25 kg ha-1. To that extent it was concluded that there are great differences between varieties in the evaluated characteristics.
Author Biographies
Miller Obando Rojas
Ingeniero Agroforestal; Especialista en Ordenamiento y Gestión Integral de Cuencas Hidrográficas; Magíster en Gestión y Auditoría Ambiental. Putumayo, Colombia.
Cristian David Gelpud Chaves, Instituto Tecnológico del Putumayo
Ingeniero Agrónomo. Docente Catedrático Instituto Tecnológico del Putumayo, Colombia.
References
Acosta, R. (2007). Selección participativa de germoplasma cubano de maíz (Zea mays, L.) en el sistema local de Batabanó, La Habana. Cultivos Tropicales, 28(2), 63-70.
Ángeles-Gaspar, E., Ortiz-Torres, E., López, P. y López-Romero, G. (2010). Caracterización y rendimiento de poblaciones de maíz nativas de Molcaxac, Puebla. Revista Fitotecnia Mexicana, 33(4), 287-296. https://doi.org/10.35196/rfm.2010.4.287
Aramendiz, H., Arias, Y., Castro, D., Marín, N, y López A. (2005). Caracterización morfológica de maíces criollos del Caribe colombiano. Agronomía Colombiana, 23(1), 28-34.
Ávila, C. (2009). Los maíces transgénicos y sus riesgos. Ciencias, (92-93), 74-79.
Bennetzen, J., Buckler, E., Chandler, V., Doebley, J., Dorweiler, J., Gaut, B., Freeling, M., Hake, S. et al. (2001). Genetic Evidence And The Origen Of Maize. Latin American Antíquity, 12(1), 84-86. https://doi.org/10.2307/971759
Caraballoso, T., Mejía, C., Balderrama, C., Carballo, C. y González, C. (2000). Divergencia en poblaciones de maíz nativas de valles altos de México. Agrociencia, 34(002), 167-174.
Cardona, C., Sánchez, Ó., Montoya, M. y Quintero, J. (2005). Producción de etanol carburante: material lignocelulósico una nueva alternativa. Ingeniería de Recursos Naturales y del Ambiente, 2(1), 47-55.
Carrillo, C. (2009). El origen del maíz naturaleza y cultura en Mesoamérica. Ciencias, (92 - 93), 4-13.
Damián, M., Ramírez, B., Parra, F., Paredes, J., Gil, A., Cruz, A. y López, J. (2007). Apropiación de tecnología por productores de maíz en el estado de Tlaxacala, México. Agricultura Técnica en México, 33(2), 163-173.
Centro Internacional de Mejoramiento del Maíz y del Trigo (CIMMYT/IBPGR). (1991). Descriptors for maize.International Maize and Wheat Improvement Center:México - City/International Board for plant Genetic Resources: Rome CIMMYT/IBPGR ROME.
Espinoza, A., Sierra, M. y Gómez, N. (2003). Producción y Tecnologías de semillas mejoradas de maíz por el INIFAP en el escenario sin la PRONASE. Agronomía Mesoamericana, 14(1), 117-121. https://doi.org/10.15517/am.v14i1.11998
Gil-Muñoz, A.; López, P., Muñoz, A. y López-Sánchez, H. (2014). Variedades criollas de Maiz (Zea mays L) en ell estado de puebla, Mexico: Diversidad y utilización. En:J. L. Chaves, J. Tuxil y D. I. Jarvis (eds.). Manejo de la diversidad de los cultivos en los Agro sistemas tradicionales (pp. 18-25). Recuperado de http://www.bioversityinternational.org/uploads/tx_news/Manejo_de_la_diversidad_de_los_cultivos_en_los_agroecosistemas_tradicionales_1068.pdf
González, A., Vázquez, L., Sahagún, J. y Rodríguez, J. (2008). Diversidad fenotípica de variedades e híbridos de maíz en el Valle Toluca-Atlacomulco, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 31(1), 67-76. https://doi.org/10.35196/rfm.2008.1.67
Herrera, E., Castillo, F., Sánchez, J., Hernández, J., Ortega, R. y Goodman, M. (2004). Diversidad del maíz chalqueño. Agrociencia, 38(2), 191-206.
Hortelano, R., Muños, A., Santacruz, A., Miranda, S. y Córdova, L. (2008). Diversidad morfológica de maíces nativos del Valle de Puebla. Agricultura Técnica en México, 34(2), 189-200.
Ligarreto, G., Ballén, A. y Huertas, D. (1998). Evaluación de las Características Cuantitativas de 25 Accesiones de Maíz (Zea Mays L.) de la Zona Andina. Revista CORPOICA, 2(2), 1-5. https://doi.org/10.21930/rcta.vol2_num2_art:165
López-Romero, G., Santacruz-Varela, A., Muñoz-Orozco, A., Castillo-González, F., Córdova-Téllez, L. y Vaquera-Huerta, H. (2003). Caracterización morfológica de poblaciones nativas de maíz del istmo de Tehuantepec, México. Revista de ciencia y tecnología de América, 30(5), 284-290.
Martín, J., Ron, J., Sánchez, J., De la Cruz, L., Morales, M., Carrera, J., Ortega, A., Vidal, V., Guerrero, M. (2008). Caracterización agronómica y morfológica de maíces nativos del noroccidente de México. Revista Fitotecnia Mexicana, 31(4), 331-340. https://doi.org/10.35196/rfm.2008.4.331
Mendoza, M., López, A., Oyervides, A., Martínez, G., León, C., Moreno, E. (2003). Herencia Genética y Citoplásmica de la Resistencia a la Pudrición de la Mazorca del Maíz (Zea mays L.) Causada por Fusarium moniliforme Sheld. Revista Mexicana de Fitopatología, 21(3), 267-271.
Rosas-Sotomayor, J., Gallardo, O. y Jiménez, J. 2006. Me-joramiento de maíces criollos de Honduras mediante la aplicación de metodologías de fitomejoramiento participativo. Agronomía Mesoamericana, 17(3), 383-382. https://doi.org/10.15517/am.v17i3.5173
SAS Institute Inc. (2004). SAS/STAT ® 9.1 User's Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Silva, C. (2005). Maíz genéticamente modificado. Bogotá, Colombia: AGRO-BIO.
How to Cite
Downloads
Languages:
esDownloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Revista UNIMAR

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
1. Los autores conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
2. Los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
3. Se permite y recomienda a los autores publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado (veaThe Effect of Open Access).
Altmetric
Article metrics | |
---|---|
Abstract views | |
Galley vies | |
PDF Views | |
HTML views | |
Other views |