Morphoagronomic features in local native maize varieties (Zea mays L.) in the middle and lower Putumayo

Authors

  • Miller Obando Rojas
  • Cristian David Gelpud Chaves Instituto Tecnológico del Putumayo

Keywords:

morphological features, agronomic features, maize, variety, genetic variability

Abstract

The varieties of maize (Zea mays L.) grown in Colombia are the product of continuous genetic introgression between native varieties and improved varieties or hybrids. Eight native varieties of corn were collected in the middle and lower Putumayo, seeking to assess morphological and agronomic characteristics. Eight descriptors corn proposed by the International Center for Improvement of Maize and Wheat (CIMMYT, as known in Spanish) and the International Board for Plant Genetic Resources (IBPGR), which were subjected to analysis of variance and mean comparison tests, were used. The results indicated significant differences (P ≤ 0.05) among varieties for seven variables. ZmPg02, ZmPg01 and ZmPl01 varieties had higher values of height (cm) (376.76; 378.00; 391.50) were statistically equal. ZmOr01 was the earliest (74.25 days), whereas ZmPg02 presented the best performance, with 1205.25 kg ha-1. To that extent it was concluded that there are great differences between varieties in the evaluated characteristics.

Author Biographies

Miller Obando Rojas

Ingeniero Agroforestal; Especialista en Ordenamiento y Gestión Integral de Cuencas Hidrográficas; Magíster en Gestión y Auditoría Ambiental. Putumayo, Colombia.

Cristian David Gelpud Chaves, Instituto Tecnológico del Putumayo

Ingeniero Agrónomo. Docente Catedrático Instituto Tecnológico del Putumayo, Colombia.

References

Acosta, R. (2007). Selección participativa de germoplasma cubano de maíz (Zea mays, L.) en el sistema local de Batabanó, La Habana. Cultivos Tropicales, 28(2), 63-70.

Ángeles-Gaspar, E., Ortiz-Torres, E., López, P. y López-Romero, G. (2010). Caracterización y rendimiento de poblaciones de maíz nativas de Molcaxac, Puebla. Revista Fitotecnia Mexicana, 33(4), 287-296. https://doi.org/10.35196/rfm.2010.4.287

Aramendiz, H., Arias, Y., Castro, D., Marín, N, y López A. (2005). Caracterización morfológica de maíces criollos del Caribe colombiano. Agronomía Colombiana, 23(1), 28-34.

Ávila, C. (2009). Los maíces transgénicos y sus riesgos. Ciencias, (92-93), 74-79.

Bennetzen, J., Buckler, E., Chandler, V., Doebley, J., Dorweiler, J., Gaut, B., Freeling, M., Hake, S. et al. (2001). Genetic Evidence And The Origen Of Maize. Latin American Antíquity, 12(1), 84-86. https://doi.org/10.2307/971759

Caraballoso, T., Mejía, C., Balderrama, C., Carballo, C. y González, C. (2000). Divergencia en poblaciones de maíz nativas de valles altos de México. Agrociencia, 34(002), 167-174.

Cardona, C., Sánchez, Ó., Montoya, M. y Quintero, J. (2005). Producción de etanol carburante: material lignocelulósico una nueva alternativa. Ingeniería de Recursos Naturales y del Ambiente, 2(1), 47-55.

Carrillo, C. (2009). El origen del maíz naturaleza y cultura en Mesoamérica. Ciencias, (92 - 93), 4-13.

Damián, M., Ramírez, B., Parra, F., Paredes, J., Gil, A., Cruz, A. y López, J. (2007). Apropiación de tecnología por productores de maíz en el estado de Tlaxacala, México. Agricultura Técnica en México, 33(2), 163-173.

Centro Internacional de Mejoramiento del Maíz y del Trigo (CIMMYT/IBPGR). (1991). Descriptors for maize.International Maize and Wheat Improvement Center:México - City/International Board for plant Genetic Resources: Rome CIMMYT/IBPGR ROME.

Espinoza, A., Sierra, M. y Gómez, N. (2003). Producción y Tecnologías de semillas mejoradas de maíz por el INIFAP en el escenario sin la PRONASE. Agronomía Mesoamericana, 14(1), 117-121. https://doi.org/10.15517/am.v14i1.11998

Gil-Muñoz, A.; López, P., Muñoz, A. y López-Sánchez, H. (2014). Variedades criollas de Maiz (Zea mays L) en ell estado de puebla, Mexico: Diversidad y utilización. En:J. L. Chaves, J. Tuxil y D. I. Jarvis (eds.). Manejo de la diversidad de los cultivos en los Agro sistemas tradicionales (pp. 18-25). Recuperado de http://www.bioversityinternational.org/uploads/tx_news/Manejo_de_la_diversidad_de_los_cultivos_en_los_agroecosistemas_tradicionales_1068.pdf

González, A., Vázquez, L., Sahagún, J. y Rodríguez, J. (2008). Diversidad fenotípica de variedades e híbridos de maíz en el Valle Toluca-Atlacomulco, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 31(1), 67-76. https://doi.org/10.35196/rfm.2008.1.67

Herrera, E., Castillo, F., Sánchez, J., Hernández, J., Ortega, R. y Goodman, M. (2004). Diversidad del maíz chalqueño. Agrociencia, 38(2), 191-206.

Hortelano, R., Muños, A., Santacruz, A., Miranda, S. y Córdova, L. (2008). Diversidad morfológica de maíces nativos del Valle de Puebla. Agricultura Técnica en México, 34(2), 189-200.

Ligarreto, G., Ballén, A. y Huertas, D. (1998). Evaluación de las Características Cuantitativas de 25 Accesiones de Maíz (Zea Mays L.) de la Zona Andina. Revista CORPOICA, 2(2), 1-5. https://doi.org/10.21930/rcta.vol2_num2_art:165

López-Romero, G., Santacruz-Varela, A., Muñoz-Orozco, A., Castillo-González, F., Córdova-Téllez, L. y Vaquera-Huerta, H. (2003). Caracterización morfológica de poblaciones nativas de maíz del istmo de Tehuantepec, México. Revista de ciencia y tecnología de América, 30(5), 284-290.

Martín, J., Ron, J., Sánchez, J., De la Cruz, L., Morales, M., Carrera, J., Ortega, A., Vidal, V., Guerrero, M. (2008). Caracterización agronómica y morfológica de maíces nativos del noroccidente de México. Revista Fitotecnia Mexicana, 31(4), 331-340. https://doi.org/10.35196/rfm.2008.4.331

Mendoza, M., López, A., Oyervides, A., Martínez, G., León, C., Moreno, E. (2003). Herencia Genética y Citoplásmica de la Resistencia a la Pudrición de la Mazorca del Maíz (Zea mays L.) Causada por Fusarium moniliforme Sheld. Revista Mexicana de Fitopatología, 21(3), 267-271.

Rosas-Sotomayor, J., Gallardo, O. y Jiménez, J. 2006. Me-joramiento de maíces criollos de Honduras mediante la aplicación de metodologías de fitomejoramiento participativo. Agronomía Mesoamericana, 17(3), 383-382. https://doi.org/10.15517/am.v17i3.5173

SAS Institute Inc. (2004). SAS/STAT ® 9.1 User's Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.

Silva, C. (2005). Maíz genéticamente modificado. Bogotá, Colombia: AGRO-BIO.

How to Cite

Obando Rojas, M., & Gelpud Chaves, C. D. (2015). Morphoagronomic features in local native maize varieties (Zea mays L.) in the middle and lower Putumayo. Revista UNIMAR, 33(2), 261–268. Retrieved from https://revistas.umariana.edu.co/index.php/unimar/article/view/1109

Downloads

Download data is not yet available.

Languages:

es

Published

2015-08-08

Issue

Section

Artículos resultado de investigación

Altmetric

QR Code
Article metrics
Abstract views
Galley vies
PDF Views
HTML views
Other views