Agro-ecological tourism strategies: a model of sustainable socioeconomic and cultural development
DOI:
https://doi.org/10.31948/rb.v9i1.5000Keywords:
Sustainable culture, sustainable development, strategies, knowledge management, sustainable model, bio-cultural heritage, tourism planning, local knowledge, agro-ecological tourism, touristsAbstract
Tourism planning employs agro-ecological tourism as a strategy to promote smart destinations and boost the economy and local knowledge. The aim is to identify a set of agro-ecological tourism strategies that promote sustainable socioeconomic and cultural development. A phenomenological-hermeneutic approach based on in-depth interviews was applied. The findings reveal that visitors’ active participation in agricultural practices and cultural narratives enriches their experience. This, in turn, generates employment and enhances intangible heritage. Consequently, this tourism model consolidates its position as an economic driver that benefits the community, preserves its culture, and fosters environmental awareness. In conclusion, the proposed strategies effectively connect culture, the economy, and knowledge, ensuring community resilience and sustainability by integrating communities into the creation of authentic tourism experiences.
Author Biographies
María Eugenia Díaz de Montes de Oca, Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Magíster en Ciencias de la Educación Mención Docencia Universitaria. Profesora Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Iraima Sofía Gutiérrez Mendoza, Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Doctora en Gerencia. Profesora Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Nauddy Omar Lares Jiménez, Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Doctor en Ciencias de la Educación. Profesora Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Alfonso José Fernández, Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”
Estudiante de la Maestría de Planificación Turística
References
Blanco, M. y González, M. (2024). Agrobioturismo: potenciando las articulaciones entre la bioeconomía y el turismo. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). https://hdl.handle.net/11324/23085
Briceño, C. (2024). Preservación cultural y turismo agroecológico: Explorando la gastronomía local en Bueno de Andrada. Raíces, Revista de Ciencias Sociales y Políticas, 13-28. https://doi.org/10.5377/raices.v7i14.17855
Cáceres, B. M., Fernández, A. J. y Valle, M. (2025). Huella turística agroecológica: inventario de los recursos etnogastronómicos de la parroquia Calderas, Barinas, Venezuela. Perspectiva Científica, 2(1), 10-33. https://doi.org/10.64385/LWFP3151 DOI: https://doi.org/10.64385/LWFP3151
Cegarra, R. y Fernández, A. J. (2025). Plan de gestión participativo para el desarrollo del turismo agroecológico en la comunidad del Toro, Municipio Pedraza, estado Barinas, Venezuela. Jetypeka, Revista Científica Multidisciplinaria 5(1), 51-74. https://doi.org/10.64660/jetypeka.v5i1.143 DOI: https://doi.org/10.64660/jetypeka.v5i1.143
Duarte, J. E. y Parra, E. I. (2014). Lo que debes saber sobre un trabajo de investigación (3.a ed.). Librería Virtual Ozal.
Fernández, A. J. (2025). Turismo agroecológico: un camino sustentable hacia la revalorización del patrimonio biocultural. Metanoia, Revista de Ciencia, Tecnología e Innovación, 11(2), 20-38. https://doi.org/10.61154/metanoia.v11i2.3926 DOI: https://doi.org/10.61154/metanoia.v11i2.3926
Fernández, A., Paredes, M. y Cáceres, B. (2024). Elementos etnogastronómicos como oferta turística agroecológica en la parroquia Calderas, estado Barinas, Venezuela. Revista Científica Dékamu Agropec, 5(2), 120-129. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v5i2.269 DOI: https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v5i2.269
Fernández, A. J. (2025). La recreación como catalizador de rutas de turismo agroecológico en espacios bioculturales. Revista Criterios, 32(1), 124-143. https://doi.org/10.31948/rc.v32i1.4660 DOI: https://doi.org/10.31948/rc.v32i1.4660
Fernández, A. J., Lares, N. O., Díaz, M. E. y Gutiérrez, I. S. (2025). Andamio teórico del turismo agroecológico: una propuesta epistemológica, ontológica y metodológica en los llanos barinés. Metanoia, Revista de Ciencia, Tecnología e Innovación, 11(1), 49-73. https://doi.org/10.61154/metanoia.v11i1.3775 DOI: https://doi.org/10.61154/metanoia.v11i1.3775
Fuster, D. (2019). Investigación cualitativa: Método fenomenológico hermenéutico. Propósitos y Representaciones, 7(1), 201-229. https://doi.org/10.20511/pyr2019.v7n1.267 DOI: https://doi.org/10.20511/pyr2019.v7n1.267
Gutiérrez, I. S., Fernández, A. J., Lares, N. O. y Díaz, M. E. (2025). Percepción de la visión del turismo agroecológico desde la perspectiva de la sostenibilidad ambiental. Kairós, Revista de Ciencias económicas, jurídicas y administrativas, 8(15), 56-74. https://doi.org/10.37135/kai.03.15.03 DOI: https://doi.org/10.37135/kai.03.15.03
Guevara, G. P., Verdesoto, A. E. y Castro, N. E. (2020). Metodologías de investigación educativa (descriptivas, experimentales, participativas, y de investigación-acción). Recimundo, 4(3), 163-173. https://doi.org/10.26820/recimundo/4.(3).julio.2020.163-173 DOI: https://doi.org/10.26820/recimundo/4.(3).julio.2020.163-173
Herrera, J. J., Ulloa, N. S. y Piña, E. E. (2024). Caracterización de la tradición agrícola a través de una ruta en espacios rurales en el municipio de Lejanías [Tesis de pregrado, Universidad Cooperativa de Colombia]. Repositorio Institucional. https://repository.ucc.edu.co/entities/publication/9540d329-ef4c-474b-8e6d-e34e28386039/full
López, D. (2025). Turismo campesino sostenible: un satisfactor sinérgico para tiempos de crisis socioeconómica y cambio climático en las comunidades de Nicoya y Jicaral de la península de Nicoya, Costa Rica [Tesis de maestría, Universidad Nacional]. Repositorio Institucional UNA. https://hdl.handle.net/11056/31273
Marrero, D., Del Ville, G. J., León, Y. y Rojo, M. L. (2025). Diseño de un producto turístico agroecológico en la finca Cinco Palmas. Retos Turísticos, 24, e-6155. https://retosturisticos.umcc.cu/index.php/retosturisticos/article/view/133
Martins, L., Fogaça, I., Pereira, J., Pinto, C. S. y Sena, G. (2024). Turismo e agroecologia: Um estudo de caso em Maricá (RJ). En Anais do XII Congresso Brasileiro de Agroecologia, Rio de Janeiro, RJ. Cadernos de Agroecologia, 19(1). https://cadernos.aba-agroecologia.org.br/cadernos/article/view/9421
Martínez-Miguélez, M. (2004). Ciencia y arte de la metodología cualitativa. Editorial Trillas, S.A. de C.V.
McCarthy, N. G., Fernández, A. J., Díaz, M. E. y Lares, N. O. (2024). Rutas turísticas agroecológicas para el desarrollo rural sustentable en Venezuela y Latinoamérica: experiencia significativa. Revista Crítica Con Ciencia, 2(4), 125-144. https://doi.org/10.62871/revistacriticaconciencia.v2i4.357 DOI: https://doi.org/10.62871/revistacriticaconciencia.v2i4.357
Morales, J. A. (2024). Una política pública para impulsar el turismo agroecológico. Hacia un cambio de paradigma. Reflexiones, desafíos y oportunidades. Wani, (81). https://doi.org/10.5377/wani.v1i81.19427 DOI: https://doi.org/10.5377/wani.v1i81.19427
Núñez, E., Guerra, E. E. y Vázquez, Y. (2024). Contribución de las antiguas técnicas agrícolas precolombinas al desarrollo del turismo rural sostenible. Revista Iberoamericana Ambiente & Sustentabilidad, 7(0), 1-16. https://doi.org/10.46380/rias.v7.e379 DOI: https://doi.org/10.46380/rias.v7.e379
ONU Turismo. (2025). Desarrollo sostenible. https://www.untourism.int/es/desarrollo-sostenible
Segura, A., Sánchez, G. A. y Sánchez, A. A. (2021). Diseño de un producto agroturístico para el desarrollo sostenible para ser implementado en finca. Dominio de las Ciencias, 7(Extra 4), 119-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8229767
Segura, A. (2025). Propuesta de turismo agroecológico para el desarrollo sostenible de la Comunidad La Unión de Atacames, provincia de Esmeraldas, Ecuador, 2024 [Tesis doctoral, Universidad de San Martín de Porres]. Repositorio Institucional USMP. https://hdl.handle.net/20.500.12727/17921
Siverio, J. A. (2020). Recuperar el patrimonio y la memoria agrícola como argumentos para un turismo agroecológico. El caso de San Juan de La Rambla (Tenerife). AE, Revista Agroecológica de Divulgación, (41), 18-19. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7729492
Valle, A., Manrique, L. y Revilla, D. (2022). La investigación descriptiva con enfoque cualitativo en educación. Pontificia Universidad Católica del Perú.
How to Cite
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 María Eugenia Díaz de Montes de Oca, Iraima Sofía Gutiérrez Mendoza, Nauddy Omar Lares Jiménez, Alfonso José Fernández

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Revista Biumar es publicada por la Editorial UNIMAR de la Universidad Mariana bajo los términos de la licencia Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional (CC BY 4.0)



