Análisis del ciclo de vida en la obtención de hidróxido de calcio a partir de cáscara de huevo

Authors

  • Lesly Jhanela Cruz Romo
  • Alexander Lagos Melo
  • Stephanie Geraldine Rosero Achicanoy

DOI:

https://doi.org/10.31948/BIUMAR4-1-art4

Keywords:

Hidróxido de calcio, carbonato de calcio, cáscara de huevo, análisis de ciclo de vida, impactos ambientales

Abstract

At present, the egg producing industries discard excessively large quantities of eggshell, resulting from the processes they carry out to generate products derived from this food, thus wasting the calcium carbonate (94%) present in this raw material, the which is still considered a waste. In this research, it was decided to establish a life cycle analysis using the SimaPro Software, in order to identify the different environmental impacts generated in the process of obtaining calcium hydroxide and, in this way, propose alternatives to mitigate these impacts, allowing improvement in terms of the environmental factor and the transformation of this raw material to obtain the final product.

Author Biographies

Lesly Jhanela Cruz Romo

Estudiante de Ingeniería de Procesos, Universidad Mariana.

Alexander Lagos Melo

Estudiante de Ingeniería de Procesos, Universidad Mariana.

Stephanie Geraldine Rosero Achicanoy

Estudiante de Ingeniería de Procesos, Universidad Mariana.

References

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How to Cite

Cruz Romo, L. J., Lagos Melo, A., & Rosero Achicanoy, S. G. (2020). Análisis del ciclo de vida en la obtención de hidróxido de calcio a partir de cáscara de huevo. Revista Biumar, 4(1), 30–40. https://doi.org/10.31948/BIUMAR4-1-art4

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Published

2020-12-07

Issue

Section

Artículos