Evaluating the effect of factors such as temperature, time, ph and ufc on the shelf life pasteurized milk trading brands in Pasto (Nariño)
Keywords:
Chain, cool, factors, trademarksAbstract
Pasteurized milk is a food widely consumed at regional level, in the municipality of Pasto there are companies that sell this product; by surveys of minority businesses located in communes eight eleven of this Municipality the Colácteos, Andean and Tapioka brands, such as increased consumption is recognized. These companies process and distribute pasteurized milk each with its respective supply chain, where for various reasons, mainly the breaking of the cold chain pasteurized milk may be altered in their chemical and microbiological factors affecting its life. an assessment of factors such as was done: temperature, pH, colony forming units and time throu-gh experimentation in the laboratory of microbiology at Mariana University, simulation software such as Excel and Matlab, and mathematical modeling to predict and understand the behavior the useful life of different temperature by the Arrhenius equation, which was obtained that the mark was more affected in less time is Andean, with the shortest lifespan with an activation energy of 581.73889 Kj / Mol Colácteos followed with an activation energy of 334.30594 kJ / mol and Tapioka with activation energy of 212.14834 kJ / mol. Finally it was concluded that the BAL growth depends directly on the temperature and for the samples exposed to temperatures 481(1)- Rev. Biumar.- pp. 46-58.ISSN 2539-0716-ISSN Electrónico 2619-1660Universidad Mariana, San Juan de Pasto, Nariño, Colombia, 2017.Revista BiumarEvaluación del efecto de temperatura, tiempo, PH y UFC, sobre la vida útil de leche pasteurizada en marcas comercializadoras en Pasto (Nariño)of 36 ° C after 24 hours reached its exponential growth phase, and the sample exposed at 4 ° C growth is low.Author Biographies
Juliana García Caicedo
Estudiante Programa Ingeniería de Procesos, Universidad Mariana, San Juan de Pasto.
Javier Villota Paz
Estudiante Programa Ingeniería de Procesos, Universidad Mariana, San Juan de Pasto.
José Faruk Rojas Navarro, Universidad Mariana
Docente investigador Programa Ingeniería de Procesos, Universidad Mariana, San Juan de Pasto.
References
DAVIES, 1995, Tema 5. Refrigeración de la leche.
FEDEGAN. 2013, Encuesta de leche (producción diaria) - departamento de Nariño.
Garzon, Janneth, Lopéz, Johanna, 2012, Análisis de una alternativa de producción más limpia que permita aprovechar los residuos grasos que generan los procesos de pasteurización y enfriamiento de la leche en la empresa Friesland lacteos Purace de San Juan de Pasto, UTP.
Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales y Servicio de Información Meteorológica Mundial. Colombia, Información del tiempo para Pasto. 2009.
INSTITUTO NACIONAL DE SALUD, 2014, Enfermedades Transmitidas Por Alimentos (ETA). Disponible en: http://www.ins.gov.co/lineas-de-accion/Subdireccion-Vigilancia/sivigila/Protocolos%20SIVIGILA/PRO%20Enfermedades%20Trans.%20por%20alimentos.pdf (26/04/2015).
JIMENEZ, Javier; ROSALES, Diana. 2015, Validación secundaria del método filtración por membrana para la detección de coliformes totales y Escherichia coli en una matriz de agua.
LASSO, Rosa Ángela, 2010, Selección de los componentes estructurales de un integrador biológico de tiempo y temperatura (TTI) como indicador de la calidad microbiológica de la leche cruda y pasterizada.
KIM, Min Jung, JUNG, Seung Won, PARK, Hye RI, LEE, Seung Ju, 2012, Selection of an optimum pH-indicator for developing lactic acid bacteria-basedtime-temperature integrators (TTI), Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.06.018
NULLVALUE, 2015, Colácteos una empresa campesina para mostrar. Revista el tiempo.
SILVA, Elizabeth, ORTIZ Jaime Eduardo (Q.E.P.D.), MURILLO Carmenza, NAVA, Gerardo, CARDENAS, Omayda, PERALTA, Alejandro, PAREDEZ, Marta, PIÑEROS, Karina, OTÁLORA, Andrés, 2010, Estudio de caracterización de la calidad microbiológica y fisicoquímica del agua utilizada en la industria de alimentos, Colombia. Disponible en: http://www.ins.gov.co/sivicap/Normatividad/Calidad%20de%20aguas%20-%20Industria%20de%20alimentos%202010.pdf. (26/04/2105).
PARK Hye Ri, 2013, Adjustment of Arrhenius activation energy of laccase-based time e temperature integrator (TTI) using sodium azide, Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.01.046
PARRA, Ricardo, 2010, Bacterias acido lácticas: papel funcional en los alimentos. Revista Scielo.
REALPE, Karen; QUINTERO, Viviana. 2014,Taller de microbiología.
How to Cite
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 Revista Biumar

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Revista Biumar es publicada por la Editorial UNIMAR de la Universidad Mariana bajo los términos de la licencia Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional (CC BY 4.0)



